Az idei mézeskalács sütésen is túl vagyok, és bár általában minden évben jól szokott sikerülni, a mostani eredménnyel különösen elégedett vagyok!

__CSC3168

Ritka, hogy recept alapján sürgök-forgok a konyhában, de a mézeskalács az egyik olyan dolog, amihez mindig előveszem a jól bevált alapanyag listát. A hozzávalók pontosan megadott mennyiségét rendszerint érzésre, szemmértékre hagyatkozva adagolom (hehe, ebben nem vagyok annyira precíz), de úgy látszik idén nagyon jól eltaláltam mindent! Annyira lelkes voltam, hogy még a lépések fotózására is fittyet hánytam, szóval fázisfotók nincsenek, de a korábbi posztokban ezeket is megtaláljátok.

CSC3149_

Íme, a jól bevált recept:

  • 25 dkg méz
  • 12 dkg Rama kockamargarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbért
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás

A mézet lassú tűzön összekevertem a margarinnal és a cukorral. Amíg kicsit hűlt, a száraz hozzávalókat egy nagy tálban összedolgoztam: lisztet, fűszereket, szódabkarbónát. A langyos keveréket ehhez adagoltam és hozzáaadtam a tojást. Ezután lehet összegyúrni! A tészta akkor lesz jó, ha szépen elválik a kezünktől és a táltól is. Ha ragacsosnak érezzük, akkor liszttel korrigáljunk! Lefedve 2-3 órát kell pihentetni hideg helyen, úgyhogy én kitettem az erkélyre.

__CSC3141

A tésztát enyhén lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, ennél vékonyabbra semmiképpen, mert akkor hirtelen megsül és ez is okozhatja azt, hogy később sem fog visszapuhulni… Tetszőleges kiszúró formákkal dolgozzunk, nálam minden évben van szivecske, csillag, fenyőfa és “mézi”, idén pogácsaszaggatóval is nyomtam kerek formákat.

__CSC3172

__CSC3135

Amennyiben akasztható dísz készül belőle, vagy szalagra fűzzük, úgy szívószállal nyomjunk lyukat a még nyers tésztába, ez a sütés során majd szűkülni fog.

__CSC3160

__CSC3162

Formázást követően, helyezzük sütőpapírra egymásról legalább 2 cm távolságra és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5-6 perc alatt süssük meg! Nyilván ez függ a sütőtől is, az enyém egy mezei, nem légkeveréses alap darab, szóval akkor vegyétek ki a mézeskalácsokat, amint a széle egy picit elkezd aranybarnás színűvé válni!

__CSC3137

Ezután tányérra pakolom őket és megvárom míg kihűlnek. A fent leírt mennyiségből kb. 150 forma jön ki.

__CSC3149

A cukormázas díszítéshez tojásfehérjét verjünk kemény habbá, adagoljunk hozzá kb. 10 dkg finomra szitált porcukrot, és alaposan keverjük össze. TIPP: Tegyetek bele 2-3 csepp citromot attól a máz szebben fog fényleni! (Köszi Radics Móni, ezt Tőled hallottam a 2011-es Mézespartyn).

Töltsük egy zacskóba (én celofán zacskóba szoktam), aminek a végét többször visszahajtogatva jól lezárunk egy ragasztószalaggal. A zacskó alsó csücskéből egy picit levágva már lehet is díszíteni. Idén rózsaszín cukormázat is készítettem a fehér mellé, ehhez 3 csepp piros ételszínezéket adagoltam az elfelezett tojásfehérjés mázhoz. 1 fehérjéből egyébként rengeteg máz lesz!

__CSC0261

A Dr. Oetker sütidíszítő elemeit nagyon szeretem, minden évben beszerzek valami újdonságot! Idén a Hercegnős válogatásra csaptam le (gyöngyök, színes szivecskék, cukorszemcsék…), amit többféle színárnyalatban is lehet kapni, így rózsaszínben is, naná, hogy a romantikus kis hercegnő lelkemnek ez kellett!

__CSC3166

A fehér és rózsaszín cukormázzal többnyire pöttyöket nyomtam és egyszerű vonalakat húztam. A cukormáz arra is jó, hogy pl. a cukorgyöngyöket, szivecskéket “odaragasszuk” a felületre.

__CSC3139

__CSC3143

A gyöngy ragasztásánál mindig a mézeskalácsra nyomtam a mázat és abba helyeztem a gyöngyöt, a szivecske ragasztásnál a szivecske hátuljára tettem egy kicsit és úgy helyeztem a felületre, hogy ne látszódjon a rögzítés nyoma.

__CSC3151

A kis kerek pogácsaformákra viszont úgy tettem a szivecskét, hogy a mázból egy borsószemnyit nyomtam ki középre és ebbe nyomtam bele a szivet.

__CSC3186

Korábbi években a Barátok nevének kezdőbetűjét írtam rá a mézeskalácsokra (jó ajándék, örülnek neki!), idén egy XMAS felirat készült két helyen lyukasztott és csillagokra.

__CSC3158

__CSC3154

__CSC3196

A visszafogott díszítés ellenére is lazán elpepecseltem vele 2-3 órát, de igazából nagyon élveztem! Az idei mézeskalácsaim már most isteni puhák, azt hiszem ez nem csak recept kérdése, hanem a sütésé is… ha túlsütitek, biztos, hogy kemények lesznek, és nem biztos, hogy ezen a fémdobozos tárolás segít, de ez csak saját tapasztalat!

__CSC3188

__CSC3170

__CSC3174

Szerettem volna hópelyhes mintákat is készíteni, de mivel az hatszögletű kristály (!), így a kis kerek pogácsa forma túl pici volt ahhoz, hogy szép vonalakat tudjak húzni… azért egy négyágút csináltam, szerintem ez is szép:

__CSC3176

A mézeskalács szívből jövő ajándék, csodás dísz a fenyőfán és kiváló finomság egy tea, vagy forró csoki mellé!

__CSC3178

__CSC3182

__CSC3184

__CSC3180

Hogy a maradék cukormáz ne a kukában landoljon, a zacskón vágtam egy nagyobb lyukat és írtam vele! Gyönyörűen lehet vele az íveket formázni, így pl. tortadíszítésre is kiváló!

__CSC3203

Ha tetszett a poszt és ez is olyan inspiráló, mint a potpourris koszorú, akkor várom a Ti alkotásaitok fotóját emailben vagy a facebook oldalamon!