Kiskoromban is imádtam a tűz mellett ücsörögni és fogyasztani a parázs felett készült finomságokat, akár grillezésről, akár szalonnasütésről volt szó. Most sincs ez másként, ráadásul tényleg csak pár dolog szükséges ehhez az időtöltéshez…
A faház kertjében két tűzrakó hely is van, az egyiket építették klinkertéglából és tűzűlló lapokból, a másik egy készen kapható verzió.
Előbbi az évek során szétfagyott, és egyik oldalról már túl közel van hozzá a sövény és a felhalmozott farakás, szóval ebben tüzet rakni nagyon nem ajánlott.
A másiknak semmi baja, bár a kúszófenyő erre is rányomult az egyik oldalról, szóval előbb-utóbb ezt is meg kell itt szüntetni, de legalábbis újragondolni. A fejemben egy új tűzrakóhely van, amihez már gyűjtöm a köveket, amihez a padokat megtartanám…
De egyelőre – az idei szezonban – ezt helyeztük üzembe, és remekül működik, isteni finom kolbászokat és szalonnát sütögetünk nyárson.
A tűzrakás és annak gondozása nálunk férfi feladat, bár őszintén szólva én is kedvelem, de szívesen átengedem ezt a dolgot…
Rengeteg száraz fám van, így ezekből tudunk adagolni, de legutóbb végre a brikettet is kipróbáltam. Soha nem volt még vele dolgom, de baromi jó, tényleg. Az előző tulajdonosok hagytak itt nekem grill begyújtó gélt, ami korlátlan ideig megőrzi minőségét, így nem is kellett papírt használni gyújtósnak.
Sőt, hagytak itt nekem bográcsokat, mindenféle grilleszközöket és grillrácsot is. Utóbbit próbáltam letisztítani, de már nagyon régi volt, kicsit megette a rozsda, így jobbnak láttam, ha beszerzek egy újat, és végül vettem egy ugyanolyat. Grill rostély néven többféle méretben is kapható.
A hőfoknak megfelelő sütési magasságot egyszerűen a rács négy sarka alá rakott kövekkel, téglákkal állítottuk be.
A salátát általában mindig akkor dobom össze, mikor a kolbászkák sülnek. Így egyszerre kerül a friss saláta és a meleg kolbász az asztalra.
Miután a parázs elaludt, és a rács is lehűlt érdemes rögtön – de legkésőbb másnap reggel – eltakarítani a sütés nyomait. A hamut lehet a komposztra is lapátolni, a rácsot pedig alaposan meg kell tiszítani a ráragadt cucctól.
Bevallom, hogy a házi tisztítószerek alkalmazásában még eléggé a folyamat elején tartok (mindössze a vízkőmaró helyett használok évek óta vízzel hevített ecetet), így bátorkodtam venni egy flakon – kifejezetten kandalló és grillrács tisztításához való – tisztítószert.
Először sima meleg vízzel lemostam az egészet, így már csak néhány ráégett foltot kellett eltüntetnem. 5-6 spriccelés, 10 perc várakozás és egyszerűen egy szivaccsal tökéletesen tisztára töröltem az egészet. Alapos vizes öblítés után eltörölgettem és máris olyan, mint új korában.
Szinte minden héten sütögetünk, akár csak ketten, akár nagyobb társasággal vagyunk itt. Nekem a sütögetés legalább annyira a nyár része, mint a napozás, vagy a vízben való lubickolás.
A bejegyzés támogatója:
Hozzászólás