Idén elég jól állok a karácsonyi dekorációkkal, egyedül a mézeskalács sütés várat még magára. De kreatív dekormókushoz híven a tavalyi, igen jól sikerült- és gondosan elcsomagolt – darabokat most előveszem és ezekkel villogok!

__CSC0578

A tavaly kisütött 150 darab nagy része ajándékba ment ugyebár, de párat megtartottam, ez egyébként minden évben szokásom. Na, nem azért, hogy rájárjak – mert őszintén szólva nem nagyon szeretem a mézeskalács ízét és tudvalevő, nem is vagyok édesszájú -, hanem azért, mert fotózásoknál időnként tényleg jól jön a stylinghoz. Az illatát imádom!

__CSC3166

__CSC3168

Van egy tuti receptem, amit évek óta használok, ezt most újra megosztom itt, mert a visszajelzések alapján, nem csak nekem vált be:

  • 25 dkg méz
  • 12 dkg Rama kockamargarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbért
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás

IMG_7028

A mézet lassú tűzön összekevertem a margarinnal és a cukorral. Amíg kicsit hűlt, a száraz hozzávalókat egy nagy tálban összedolgoztam: lisztet, fűszereket, szódabkarbónát. A langyos keveréket ehhez adagoltam és hozzáaadtam a tojást. Ezután lehet összegyúrni! A tészta akkor lesz jó, ha szépen elválik a kezünktől és a táltól is. Ha ragacsosnak érezzük, akkor liszttel korrigáljunk! Lefedve 2-3 órát kell pihentetni hideg helyen, úgyhogy én kitettem az erkélyre.

__CSC3196

A tésztát enyhén lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, ennél vékonyabbra semmiképpen, mert akkor hirtelen megsül és ez is okozhatja azt, hogy később sem fog visszapuhulni… Ha fel szeretnénk fűzni majd őket, akkor sütés előtt nyomjunk bele lyukat, erre a szívószál a legcélszerűbb eszköz.

IMG_7204

Formázást követően, helyezzük sütőpapírra egymásról legalább 2 cm távolságra és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5-6 perc alatt süssük meg! Nyilván ez függ a sütőtől is, az enyém egy mezei, nem légkeveréses alap darab, szóval akkor vegyétek ki a mézeskalácsokat, amint a széle egy picit elkezd aranybarnás színűvé válni!

CSC3174

Ahogy említettem, nekem ebből 150 db forma jött ki, de mivel pogácsa szaggatóval is nyomtam kis kerek sütiket, így inkább azt mondom, hogy 100 db a tuti mennyiség.

A cukormázas díszítéshez tojásfehérjét verjünk kemény habbá, adagoljunk hozzá kb. 10 dkg finomra szitált porcukrot, és alaposan keverjük össze. TIPP: Tegyetek bele 2-3 csepp citromot attól a máz szebben fog fényleni!

CSC3186

A mézeskalácsokat nem szoktam túlcsicsázni, főleg pöttyözésre és ragasztásra használom a cukormázat.

__CSC0576

Mézeskalácsból karácsonyfadísz is készülhet:

__DSC0718

Az előlyukasztott mézeskalácsba pont beleillik a hurkapálca, így ennek a filcből készült fenyőnek mézeskalács lett a talpa!

__CSC0574

Ha nem szeretnénk, hogy kiszáradjon a mézeskalács, akkor tartsuk légmentesen. Erre legjobb a fémdoboz, de egy üvegbura alatt is jól elvannak a formák, ráadásul jól is mutatnak.

__DSC0752

A nyuszis sütitartóhoz mindjárt hozzá is tudok csapni egy kis történetet: ősszel voltam Anyukámmal egy Garázsvásáron, ahol kiszúrtam magamnak két madárkás muffintartót. Irtó helyesek voltak, tényleg. Gyanús is volt, hogy még senki nem csapott le rá. Az eladó 2000 Ft-ért akarta elpasszolni darabját, mondván azok tök újak…még alkudni sem lehetett, grrrr. Kiakadtunk, úgy hagytuk el a helyszínt, hogy csak úgy porzott utánunk a körút!

__CSC0796_

Anyukám következő hétvégén a bolhapiacon talált rá erre a harang alakú üvegburára, a tetejére ragasztottam egy műanyagnyulat, alá pedig egy kistányér került (bár ebből még keresem a megfelelő méretet).

__CSC0793

Így lett happy end a történet vége…

__DSC0752_

Mézeskalácsból lehet bögredíszt is csinálni forrócsokihoz, kávéhoz vagy teához, amibe aztán jól bele lehet mártogatni. Ezt is sütés előtt kell kivágni – egy kés tökéletesen megteszi – de ezen valószínűleg faragni kell még, amikor kisült. Mivel puha a tészta, így a művelet közben könnyen szét is eshet, de érdemes próbálkozni, főleg nagyobb formákkal, és akkor kisebb a rizikó.

Nézzétek meg korábbi mézeskalácsos bejegyzéseimet is ITT.