Nálunk a családban évek óta igen kedvelt házi gyógyír az a keverék, aminek három hozzávalója a méz, a gyömbér és a citrom. Mivel ezekből szinte mindig van itthon, így bármikor össze lehet dobni, hisz nem csak a megfázás és a vírusos nyavalyák elűzésében segít, de az immunrendszert is erősíti.
Mi viccesen csak mixturának hívjuk a „mixtura pectoralis” köptető nevéből eredően és gyakran fogyasztjuk. Anyukám kezdte el még évekkel ezelőtt kis adagokban kutyulni, most már szinte mindig van otthon, és nálam is a hétköznapok részévé vált.
Pontos arányokat nem tudok írni, mert általában érzésre készítem. Általában 4 citromot, egy tenyérben elférő gyömbért és 4-5 evőkanál mézet szoktam összeturmixolni. Érdemes kikísérletezni a saját tutibiztos verziót, mert én pl. nem vagyok édesszájú, szóval a citromosabb ízt jobban kedvelem. Amikor viszont érzem, hogy valami bújkál bennem, akkor a gyömbérrel nem spórolok.
A citromot meghámozom, félbevágom, és felkockázom, eközben a magokat is ki lehet piszkálni. De az is jó, ha szűrőn keresztül kinyomjuk előre a levét (a magok fennakadnak) és a kinyomott citromot daraboljuk fel, így könnyebb lesz összeturmixolni. A gyömbért ugyancsak meghámozom, felkockázom. A mézzel együtt egy botmixer segítségével készítem el a sűrű keveréket. Így akár napokig eláll a hűtőben (4 napig biztosan), de nálam mindig hamarabb elfogy, mondjuk nem csak én járok rá. Ha eleve úgy turmixoljuk össze, hogy egy kis vizet is teszünk hozzá, akkor max. 2 napig tároljuk.
Maga a keverék fogyasztható önmagában, 2-3 teáskanállal reggel/este, vagy vízzel felhígítva üdítőként, illetve én nagyon szeretem még forró teával is nyakon önteni, ilyenkor fél bögre mixturához ugyancsak fél bögre gyümölcsteát szoktam adni.
Hogy mennyire jótékony a hatása, azt magam részéről csak azzal tudom igazolni, hogy nem igazán szoktam beteg lenni…
wow, ez szuper! külön-külön használom mindegyiket – a gyömbér kiváló hurutoldó és melegítő hatása miatt a téli túlélőkészletem alaptartozéka, a citrom meg a nyárié, a méz pedig univerzális -, de így, összemixeln még sosem jutott eszembe, köszi a tippet, influenzában jelenleg is éritettként még ma készitek egy adagot… 🙂
Szívesen és jobbulást 🙂
köszönöm, már jól vagyok, ez a „mixtura” tényleg hatékony, (még aznap elkészítettem, és azóta többször is), hála az ötletért anyukádnak, és persze neked is, amiért megosztottad!
Ez nagyon jó hír! 🙂 Köszönöm a visszajelzést.
De jó ötletet adtál! Én kb. ugyanezt reszelővel gyártom le, citromnak csak leve kifacsarva – turmixal lényegesen egyszerűbb lesz! Köszi 🙂
Régen mi is reszeltük, de így jobban szeretjük 🙂
ez egyszerűen csodás, már eleve isteni finom és ha még segít is az csak extra:)köszönöm, nagy rajongója lettem azonnal:)
Örülök 🙂
Köszönjük én még foghagymát is szoktam beleturmixolni