Karácsony előtt egy nappal még hajrázok egyet a blogon diy témában, kipróbáltam ugyanis, a házilag készíthető „pálcikás” forrócsokit!
Az ötletet a Butlersben láttam (illetve korábban kaptam már ajándékba is), de kicsit fennakadtam az árán (590,-/db), úgyhogy elkezdtem a neten kutakodni receptekért, mert szerintem ezt még jó minőségű étcsokiból is ki lehet hozni gazdaságosabban. Nos, szomorúan tapasztaltam, hogy a nagy ötletem, miszerint a fapálcikát vagy spatulát majd dekortapasszal díszítem, már néhányan ellőtték előttem. Mindegy, én azért elkészítettem őket a magam stílusában.
Többféle receptet olvastam, szinte mindig adnak hozzá cukrot (kristály-, por- is lehet) én nádcukorral és cicás kakaóporral édesítettem a gőz felett folyékonnyá olvasztott étcsokit. Lehet bele mindenféle extra „fűszerezést” rakni: reszelt narancshéjat, fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, chillit stb. én ezeket most kihagytam, majd legközelebb talán kísérletezgetek az ízesítésekkel is. Sőt, az olvasztásban is van trükk, amitől szép fényes lesz majd a csoki, na én ezzel sem vacakoltam.
Öntőformának egy Ikeás jégkockatartót használtam, amibe a langyossá hűlt masszát lyukas végű zacskóból adagoltam. Kis fa evőeszköz kanalat állítottam minden egyes forma közepébe, és vártam, amíg megszilárdul a csoki. Valahol azt javasolják, hogy tegyük hűtőbe 20 percre, mert ott hamarabb kihűlnek, hurrá! Na, ez a módszer nálam nem jött be, a csokin olyan fehéres réteg képződött, mint amikor avas, romlott a csoki…
De, ha türelmesen kivárjuk a normál hőmérsékleten való száradást, egész szép az eredmény! Simán ki lehetett szedni a formából, egy kanál sem fordult ki a helyéről, nem sérült a csokiforma. Egyébként használhattok gyógyszertárban kapható natúr fa spatulát is, vagy vastagabb hurkapálcát, de tegnap kiszúrtam, hogy a Starbucksban a kávéhoz elvihető fapálca is alkalmas erre.
A csomagolást és a díszítést sem variáltam túl: celofán, masni és dekortapasz! Nem mondom, hogy nem molyoltam el vele, de érdemes kipróbálni, hogy már az ünnepek alatt is lehessen bekucorodva bögréből kortyolgatni a forró csokit.
Persze rögtön ki is próbáltam forró tejjel, kevergetéssel. A csoki szép lassan leolvadt, kisebb csokireszelékhez hasonló darabok azért maradtak, de meglepően finom lett!
A dekortapaszok és a fa evőeszközök a Dekorella Shopból érkeztek. Az általuk forgalmazott dekortapaszokat nagyon szeretem, mert jó minőségű japán termékek és tényleg nem pördülnek le a ragasztott felületről, viszont visszaszedhetők és újraragaszthatók. Használtam már őket lámpaernyő díszítésre és dekoráltam vele babaszobában falat, és most a karácsonyi csomagolásokon is bevetem őket!
Szép lett a végeredmény! És a tálalás is!
Nálam is tervbe van véve a forrócsoki-pálca. Én vettem hozzá patikai spatulát. :o)
Az ikeás jégkockatartó nem a legjobb a csokihoz. Ha máskor is készítesz, akkor érdemes szilikon vagy esetleg polikarbonát bonbon formát venni hozzá. Ezeket később is lehet használni, akár sk bonbonozáshoz, de akár csak jégkocka fagyasztásra is. Ezekben a formákban szép fényesek lesznek a csokik.
Boldog karácsony!
Szia Kata,
volt itthon spatulám, de a kanalat mindenképpen ki akartam próbálni. Sőt, van itthon dolcemania szilikon bonbonöntőm is, de túl picinek találtam a formákat, és végül ezért lett az ikeás öntőforma, remélem nem szivárogtak a langyos csokiba mérgező anyagok belőle 🙂 De bonbonhoz biztos kipróbálom majd a szilikont, mert még sosem volt vele dolgom…
Boldog Karácsonyt Neked is! 🙂
A bonbont mindenképpen próbáld ki! Nagyon jó dolog! :o)
Készen lettek az én pálcáim is, be is csomagoltam őket. Ők lesznek az ajándékkísérők.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=700449933307566&set=a.378205742198655.95346.100000276986535&type=3&theater
Egyet kipróbáltam, megittam. 1,5 dl felforrósított tejben kevertem el a bonbonformás pálcát és tökéletes forrócsokit kaptam.
Ha tejhabosítóval átkevered az italt, nem lesz olyan darabos (vagyis de, de a csokis tejhabtól nem látszik) :o)
Kata, szuper lett! Látom, Neked is van bögréd a Butlersből 😀
Köszönöm! :o)
Imádom a Butlerses giga méretű bögrémet. :o)
Ez nagyon jó ötlet, kösiz! Ha van még hasonló karácsonyi ajándék ötleted, oszd meg velünk! 🙂
Idén szigorúan nem veszünk egymásnak semmit a családban, de ilyen saját készítésű dolgokkal azért szeretném meglepni őket!
2 éve narancslekvárt főztem és csomagoltam kisebb üvegekbe az ajándékok mellé, elég jól fogadták 🙂