Úgy gondoltam, hogy a mézeskalács ház után, már igazán nem nagy munka legyártani az idei mézeskalács sütiket. Annyira belejöttem, hogy végül 150 darabot sütöttem ki.
Mikulás napján reggel az Rtl klubban sztár csemetékkel, délután a Viva tv-n Brasch Bencével díszítettünk mindenféle mézeskalács sütiket. A sütést persze itthon csináltam hétvégén…
Ha valaki nem csak tálból szeretné csemegézni a sütiket, hanem pl. a fenyőfára is ezeket szeretné akasztani, az mindenképpen sütés előtt szúrjon egy lyukat a formákba (én szívószállal szoktam). Ugyan a sütés során megpuffadó tészta miatt szűkül majd a lyuk, de ott lesz és így könnyedén át tudunk majd rajta fűzni akasztót vagy szalagot.
A tészta növekedése miatt sütéskor tegyük a formákat ujjnyi távolságra egymástól, és a sütőpapírról se feledkezzünk meg (ha nincs kéznél, akkor a margarin+liszt is megfelelő).
Mielőtt teljesen átalakulnék gasztrobloggerré, nézzük, hogyan díszíthetünk házi alapanyagokból. A kemény habbá vert tojásfehérje és az ebbe szitált porcukor nagyon jó díszítő cukormáz, ha zacskóba töltjük, azt lezárjuk és a mási végén az egyik csücsköt levágjuk.
Ennél picit egyszerűbb – és talán nem olyan maszatolós – ha megvesszük készen a tubusos színezett cukormázakat (mint amiket a mézeskalács háznál is használtam).
Persze vannak olyan természetes díszítések is, mint pl. a szegfűszeg, mák, mogyoró, mandula, szezámmag, mazsola, stb., amiket még sütés előtt nyomkodhatunk a tésztába.
Persze a díszítéssel és a fenti fotókkal még nincs vége az idei mézeskalács szezonnak nálam, van ám további tervem ezekkel, úh. hamarosan folyt. köv.
4 hozzászólás