Évek óta sütök és díszítek mézeskalácsokat, akár dísznek, akár fogyasztásra, és ezekről van bőven bejegyzés is a blogon. A magvakkal való dekorációról viszont még nem írtam részletesebben, így most összegyűjtöttem ehhez is néhány fotót és 1-2 hasznos tanácsot.

A sütéshez használt tészta receptje ugyanaz, amit már évek óta használok, ITT található. A cukormázas díszítéssel ellentétben a magvas díszítés viszont nem sütés után készül, hanem sütés előtt. Ráadásul igen pepecselős folyamat, szóval ha valaki kedvet kap hozzá, az tényleg áldozzon rá időt.

Én ilyenkor szoktam csöpögős karácsonyi filmeket berakni a háttérben. Ha pedig mézespartin közösen csináljunk, akkor zenét hallgatunk, beszélgetünk, sztorizgatunk, így pikk-pakk elszalad 5-6 óra. Közben lehet finom házi falatokat enni, forraltborozni, én ezt már 2011 óra csinálom az oly sokszor emlegetett kertész barátaimmal.

A kiszaggatott mézeskalács formákat tojással kell bekenni (mi úgy szoktuk, hogy fehérje+sárgája összekeverve), és erre kell helyezni a mindenféle magvakat: szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, fenyőmag, mák vagy ami éppen van otthon a háztartásban. Célszerű fogpiszkálót használni, néha ennek a végét is tojásba kell pöttyinteni, hogy feltapadjon rá a kiválasztott magocska. 

A tojástól természetesen fényesebb lesz a felület, mikor kisült. Lehet egyébként cukorformákat is rátenni, viszont ezzel vigyázni kell, nem mindegyik bírja a sütést, ki kell tapasztalni. Ezek a kis hópelyhek jól bírták:

Mindig készítek sima, díszítetlen verziót is, amire rá lehet járkálni. Ebben a receptben egyébként az a jó, hogy míg vissza nem puhul, addig is bármikor fogyasztható, amolyan keksz szerű, de nem kopogósan kemény. Sőt, akár ajándékba is adható, két éve például én ilyen kis üvegeket készítettem:  

Ebben lehet akár csak a legfelső darab díszített, nem kell mindet kidekorálni…

Egyébként évek óta ugyanazokat a kedvenc formákat szoktam kiszúrni, az idei újdonság viszont a láma, ami sajnos nem az én kiszúróm, de be fogok szerezni egyet, mert nagyon helyes kis forma, amit könnyen lehet díszíteni. 

A régebbi mézeskalácsos posztokat ITT találjátok (a nagyon régieken nyugodtan lehet nevetni, mai szemmel nézve nagyon kajlák).