Az idei mézeskalács sütésen is túl vagyok, és bár általában minden évben jól szokott sikerülni, a mostani eredménnyel különösen elégedett vagyok!
Ritka, hogy recept alapján sürgök-forgok a konyhában, de a mézeskalács az egyik olyan dolog, amihez mindig előveszem a jól bevált alapanyag listát. A hozzávalók pontosan megadott mennyiségét rendszerint érzésre, szemmértékre hagyatkozva adagolom (hehe, ebben nem vagyok annyira precíz), de úgy látszik idén nagyon jól eltaláltam mindent! Annyira lelkes voltam, hogy még a lépések fotózására is fittyet hánytam, szóval fázisfotók nincsenek, de a korábbi posztokban ezeket is megtaláljátok, ITT.
Íme, a jól bevált recept:
- 25 dkg méz
- 12 dkg Rama kockamargarin
- 12 dkg kristálycukor
- 50 dkg liszt
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt gyömbért
- 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
A mézet lassú tűzön összekevertem a margarinnal és a cukorral. Amíg kicsit hűlt, a száraz hozzávalókat egy nagy tálban összedolgoztam: lisztet, fűszereket, szódabkarbónát. A langyos keveréket ehhez adagoltam és hozzáaadtam a tojást. Ezután lehet összegyúrni! A tészta akkor lesz jó, ha szépen elválik a kezünktől és a táltól is. Ha ragacsosnak érezzük, akkor liszttel korrigáljunk! Lefedve 2-3 órát kell pihentetni hideg helyen, úgyhogy én kitettem az erkélyre.
A tésztát enyhén lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, ennél vékonyabbra semmiképpen, mert akkor hirtelen megsül és ez is okozhatja azt, hogy később sem fog visszapuhulni… Tetszőleges kiszúró formákkal dolgozzunk, nálam minden évben van szivecske, csillag, fenyőfa és „mézi”, idén pogácsaszaggatóval is nyomtam kerek formákat.
Amennyiben akasztható dísz készül belőle, vagy szalagra fűzzük, úgy szívószállal nyomjunk lyukat a még nyers tésztába, ez a sütés során majd szűkülni fog.
Formázást követően, helyezzük sütőpapírra egymásról legalább 2 cm távolságra és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5-6 perc alatt süssük meg! Nyilván ez függ a sütőtől is, az enyém egy mezei, nem légkeveréses alap darab, szóval akkor vegyétek ki a mézeskalácsokat, amint a széle egy picit elkezd aranybarnás színűvé válni!
Ezután tányérra pakolom őket és megvárom míg kihűlnek. A fent leírt mennyiségből kb. 150 forma jön ki.
A cukormázas díszítéshez tojásfehérjét verjünk kemény habbá, adagoljunk hozzá kb. 10 dkg finomra szitált porcukrot, és alaposan keverjük össze. TIPP: Tegyetek bele 2-3 csepp citromot attól a máz szebben fog fényleni! (Köszi Radics Móni, ezt Tőled hallottam a 2011-es Mézespartyn).
Töltsük egy zacskóba (én celofán zacskóba szoktam), aminek a végét többször visszahajtogatva jól lezárunk egy ragasztószalaggal. A zacskó alsó csücskéből egy picit levágva már lehet is díszíteni. Idén rózsaszín cukormázat is készítettem a fehér mellé, ehhez 3 csepp piros ételszínezéket adagoltam az elfelezett tojásfehérjés mázhoz. 1 fehérjéből egyébként rengeteg máz lesz!
A Dr. Oetker sütidíszítő elemeit nagyon szeretem, minden évben beszerzek valami újdonságot! Idén a Hercegnős válogatásra csaptam le (gyöngyök, színes szivecskék, cukorszemcsék…), amit többféle színárnyalatban is lehet kapni, így rózsaszínben is, naná, hogy a romantikus kis hercegnő lelkemnek ez kellett!
A fehér és rózsaszín cukormázzal többnyire pöttyöket nyomtam és egyszerű vonalakat húztam. A cukormáz arra is jó, hogy pl. a cukorgyöngyöket, szivecskéket „odaragasszuk” a felületre.
A gyöngy ragasztásánál mindig a mézeskalácsra nyomtam a mázat és abba helyeztem a gyöngyöt, a szivecske ragasztásnál a szivecske hátuljára tettem egy kicsit és úgy helyeztem a felületre, hogy ne látszódjon a rögzítés nyoma.
A kis kerek pogácsaformákra viszont úgy tettem a szivecskét, hogy a mázból egy borsószemnyit nyomtam ki középre és ebbe nyomtam bele a szivet.
Korábbi években a Barátok nevének kezdőbetűjét írtam rá a mézeskalácsokra (jó ajándék, örülnek neki!), idén egy XMAS felirat készült két helyen lyukasztott és csillagokra.
A visszafogott díszítés ellenére is lazán elpepecseltem vele 2-3 órát, de igazából nagyon élveztem! Az idei mézeskalácsaim már most isteni puhák, azt hiszem ez nem csak recept kérdése, hanem a sütésé is… ha túlsütitek, biztos, hogy kemények lesznek, és nem biztos, hogy ezen a fémdobozos tárolás segít, de ez csak saját tapasztalat!
Szerettem volna hópelyhes mintákat is készíteni, de mivel az hatszögletű kristály (!), így a kis kerek pogácsa forma túl pici volt ahhoz, hogy szép vonalakat tudjak húzni… azért egy négyágút csináltam, szerintem ez is szép:
A mézeskalács szívből jövő ajándék, csodás dísz a fenyőfán és kiváló finomság egy tea, vagy forró csoki mellé!
Hogy a maradék cukormáz ne a kukában landoljon, a zacskón vágtam egy nagyobb lyukat és írtam vele! Gyönyörűen lehet vele az íveket formázni, így pl. tortadíszítésre is kiváló!
Ha tetszett a poszt és ez is olyan inspiráló, mint a potpourris koszorú, akkor várom a Ti alkotásaitok fotóját emailben vagy a facebook oldalamon!
lehetsz is elégedett, van miért. tényleg szépek lettek. le is írom gyorsan a receptet, én is csinálni akarok a héten. háziasszonyok, ha ti is sokat süttök/főztök, és lesz használt sütőolaj, gyűjtsétek össze, és vigyétek el a kijelölt Mol töltőállomásra. jó dolog, hogy ne a lefolyóba öntsük… http://glurl.co/b-olaj
Kipróbálom, vittem a leírást. Idén nem készültem karácsonyra, most kedvet csináltál hozzá. Köszönöm! Boldog ünnepet neked!
Gyonyoruek lettek! 150 db jon ki ebbol az adagbol tenyleg?
Igen, megszámoltam 😉
Megcsinaltam , es nekem 80 db jott ki, de lehet, hogy a formam is nagyobb volt. Mindenesetre eleg sok meg igy is, koszi a receptet 🙂
A mezeskalacs fuszerkeverek helyett en fahejat, gyombert es szegfuszeget hasznaltam, es igy is nagyon fini lett.
😉