Egyáltalán nem volt tudatos, hogy az első posztom megszületése is novemberre essen, akárcsak a saját szülinapom. De, ha már így alakult, akkor együtt ülöm meg mindkettőt, innentől kezdve már mindig.

__CSC0237

Korábban hatalmas bulik voltak itt a panellakásban (előfordult, hogy a minierkélyen vagy 10-en toporogtak cigivel a szájukban, haha), de idén visszafogottan ünnepeltem néhány kedves Barátommal, öregszem vagy mi… A régi jól bevált receptem szerint sütöttem egy isteni sajttortát, és gyorsan összedobtam rá egy mutatós dekorációt is.

__CSC0220

Ehhez semmi más nem kell, mint színes kartonok (én kétoldalas scrapbook papírt használtam), olló, ragasztó, madzag és két hurkapálca, de még jobb a saslikpálca, ami eleve hegyes végű. A pálcákat Pentart akrilfestékkel lefestettem bronz színűre , amilyen a szalag is.

__CSC0239_

Amíg száradt a festék, addig a kivágott háromszögeket ráragasztottam sorban a madzagra, a középső elemre rápecsételtem a blog logot, amit még ArtiStamp készített nekem korábban.

__CSC0228

Ezt a dekorációt el lehet rakni, jövőre is jó lesz az még alapon 😉

__CSC0253

__CSC0269

A sajttorta receptje pedig:

Hozzávalók:

  • 500 g mascarpone (vagy ömlesztett sajt, vagy mixelve a kettő, az a legtutibb amúgy)
  • 8 dkg Rama kockamargarin
  • 8 dkg rétesliszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10-10 dkg darált háztartási keksz és zabkeksz vegyesen
  • 2 csomag vaníliás cukor (van, amikor csak egyet rakok bele)
  • 1 púpos evőkanál tejföl (ha csak zabkekszet használtok, ez el is hagyható…)

Elkészítés:

Margarinozzátok és lisztezzétek ki a tortaformát (teflonos, leszedhető oldalút) és melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra. Dolgozzátok össze a megolvasztott margarint a darált keksz keverékkel és a tejföllel.

Nyomkodjátok a tortaforma aljába és tegyétek a sütőbe pár percre.

Kézzel, vagy géppel dolgozzátok össze a mascarponét, a 3 rojás sárgáját, a réteslisztet és a vaníliáscukrot. Reszeljétek bele a citromhéjat, adjátok hozzá a citrom levét. Egy másik tálban verjétek kemény habbá a tojásfehérjéket és óvatosan adagoljátok a kikevert krémhez. Lassú mozdulatokkal, egyenletesen keverjétek el benne a habot, öntsétek a krémes masszát a tortaformába. Picit csapkodjátok a munkapulthoz a formát, hogy a buborékok feljöjjenek és szépen elterüljön a krém, majd tegyétek be a sütőbe kb. 15-20 percre  200 ºC-ra (ez sütőtől függ, igazából akkor jó, amikor a tetejének a széle picit aranybarna lesz).

Amikor kihűlt, szedjétek le a tortaforma oldalát, vágjátok fel és gyümölcsszósszal/lekvárral tálaljátok (eper, málna, erdei gyümölcs a legjobbak hozzá).

Hozzáteszem, nekem hol így, hol úgy sikerül az állaga (mert mindig variálok a mascarpone és ömlesztett sajt hozzáadásánál), és folyton nyitogatom a sütő ajtaját, ráadásul az adagok mérésében sem vagyok olyan precíz, mint amikor barkácsolok, de az íze mindig remek!