Egyáltalán nem volt tudatos, hogy az első posztom megszületése is novemberre essen, akárcsak a saját szülinapom. De, ha már így alakult, akkor együtt ülöm meg mindkettőt, innentől kezdve már mindig.
Korábban hatalmas bulik voltak itt a panellakásban (előfordult, hogy a minierkélyen vagy 10-en toporogtak cigivel a szájukban, haha), de idén visszafogottan ünnepeltem néhány kedves Barátommal, öregszem vagy mi… A régi jól bevált receptem szerint sütöttem egy isteni sajttortát, és gyorsan összedobtam rá egy mutatós dekorációt is.
Ehhez semmi más nem kell, mint színes kartonok (én kétoldalas scrapbook papírt használtam), olló, ragasztó, madzag és két hurkapálca, de még jobb a saslikpálca, ami eleve hegyes végű. A pálcákat Pentart akrilfestékkel lefestettem bronz színűre , amilyen a szalag is.
Amíg száradt a festék, addig a kivágott háromszögeket ráragasztottam sorban a madzagra, a középső elemre rápecsételtem a blog logot, amit még ArtiStamp készített nekem korábban.
Ezt a dekorációt el lehet rakni, jövőre is jó lesz az még alapon 😉
A sajttorta receptje pedig:
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone (vagy ömlesztett sajt, vagy mixelve a kettő, az a legtutibb amúgy)
- 8 dkg Rama kockamargarin
- 8 dkg rétesliszt
- 3 tojás
- 1 evőkanál citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 10-10 dkg darált háztartási keksz és zabkeksz vegyesen
- 2 csomag vaníliás cukor (van, amikor csak egyet rakok bele)
- 1 púpos evőkanál tejföl (ha csak zabkekszet használtok, ez el is hagyható…)
Elkészítés:
Margarinozzátok és lisztezzétek ki a tortaformát (teflonos, leszedhető oldalút) és melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra. Dolgozzátok össze a megolvasztott margarint a darált keksz keverékkel és a tejföllel.
Nyomkodjátok a tortaforma aljába és tegyétek a sütőbe pár percre.
Kézzel, vagy géppel dolgozzátok össze a mascarponét, a 3 rojás sárgáját, a réteslisztet és a vaníliáscukrot. Reszeljétek bele a citromhéjat, adjátok hozzá a citrom levét. Egy másik tálban verjétek kemény habbá a tojásfehérjéket és óvatosan adagoljátok a kikevert krémhez. Lassú mozdulatokkal, egyenletesen keverjétek el benne a habot, öntsétek a krémes masszát a tortaformába. Picit csapkodjátok a munkapulthoz a formát, hogy a buborékok feljöjjenek és szépen elterüljön a krém, majd tegyétek be a sütőbe kb. 15-20 percre 200 ºC-ra (ez sütőtől függ, igazából akkor jó, amikor a tetejének a széle picit aranybarna lesz).
Amikor kihűlt, szedjétek le a tortaforma oldalát, vágjátok fel és gyümölcsszósszal/lekvárral tálaljátok (eper, málna, erdei gyümölcs a legjobbak hozzá).
Hozzáteszem, nekem hol így, hol úgy sikerül az állaga (mert mindig variálok a mascarpone és ömlesztett sajt hozzáadásánál), és folyton nyitogatom a sütő ajtaját, ráadásul az adagok mérésében sem vagyok olyan precíz, mint amikor barkácsolok, de az íze mindig remek!
Hozzászólás