Remélem, az első rész alapján néhányan kedvet kaptak a mézeskalács sütéshez! Ha mégsem, akkor talán a következő képek inspirálók lesznek!

Amikor fotóztuk a mézeskalácsokat, az egész dekorszobát eláraszotta a finom fahéjas-mézes-szegfűszeges illat!

A fehér cukormázzal úgy lehet könnyen dolgozni, ha kb. 2-3 mm-re tartjuk a mézeskalácstól és egyenletes mozdulattal húzzuk a vonalat. A cukormázba keményedés előtt további díszítést is rakhatunk (csokireszelék, cukorszív, cukorgyöngy stb.). Ha jó a máz, akkor kb. 15p alatt megkeményedik.

A mézeskalácsokat akár fel is akaszthatjuk dekorációnak vagy a karácsonyfára. Ehhez azonban érdemes még sütés előtt kilyukasztani a tésztát. Ezt egy szívószállal egyszerűen megtehetjük. Ugyan a lyuk sütés után szűkebb lesz, de tűvel vagy késsel könnyedén szélesíthetjük akkorára, hogy egy szalag átfárjen rajta.

Akár szatén, organza vagy egyéb szalagot is használhatunk, lehet fényes, matt, pöttyös, kockás, jól fog mutatni a mézeskalácson! Én más-más színű kockás szalagot használtam (ezek egyébként kaphatók a Kreatív Hobby üzleteiben):

Elkészült a mézeskalács ház és a fenyőfa is! A ház részeit 6 darabból (eleje, hátulja, két oldala, két teteje) állítottam össze. Először külön kisütöttem a részeket, majd amikor kihűlt, késsel egyenesre igazítottam az éleket (mivel sütés során a tészta megpuffad). Ezután cukormázzal kidekoráltam a részeket. Lassú tűzön megolvasztottam a kristálycukrot úgy, hogy sötétbarna legyen, majd levettem a tűzről. Egy hosszú nyelű kanállal dolgozva a házikót belülről összeragasztottam. Vigyázat, forró a máz, így óvatosan kell vele dolgozni!!! Mivel a cukros „ragasztó” hamar megköt, így gyorsan kell dolgoznunk! Végül a tetejét kézzel bekentem cukormázzal és kókuszreszeléket valamint porcukrot hintettem rá.

A fenyőfát négy részből állítottam össze: négy darab derékszögű háromszögből, melyek leghosszabb élét még sütés előtt bevagdostam. A díszek a nyomóforma közepéből kieső apró „maradékok”. Az elemeket most is olvasztott kristálycukorral ragasztottam össze. A végén – a házikóhoz hasonlóan – fehér cukormáz, kókuszreszelék és porcukor került rá.

Fotó: Szász Enikő