Az a helyzet, hogy nincs olyan sajt, amit ne szeretnék… lehet lágy, kemény, füstölt, lyukacsos, vagy büdi, ezzel úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval! Bármilyen jöhet! Esti borozgatáshoz, kerti partyn, vendégek érkezésekor ízletes finomság a különféle sajtok kockára vágott kínálata. Kínálhatjuk vágódeszkán, tálcán, tálban, de készíthetünk egyedi sajttálat is.
A sajttál elkészítéséhez a legegyszerűbb alap egy megfelelő vastagságú rétegelt lemez (8-12 mm), de akár egy rajztáblából is elkészíthetjük, ha nincs módunk vagdosni, vagy esetleg nincsen megfelelő vágóeszközünk hozzá.
A kedvenc sajtok neveit számítógépen megszerkesztettem, kinyomtattam és indigóval rajzoltam át a tábla felületére. Ezután égetőőpákával (Versatip) piróztam a feliratokat.
A tábbla egyik oldalába fúrtam két lyukat, ide egy díszítő masni fog kerülni. A másik oldalát hengeres csiszolóval kimélyítettem, ide kerülnek majd azok a pálcikák, amivel a sajtokat lehet majszolni.
A felületet és a széleket egyébként még jobban meg lehet pirózni VersaFlame-mel, de akár pácolhatjuk is a felületet az öregített, régies hatás eléréséhez.
Fotó: Szabó Gergely
Az anyag az A Mi Otthonunk magazin 2012 júniusi számában jelent meg, a hozzá készült videót pedig a magazin videócsatornáján nézhetitek meg.
A sajttálat a Dremel táborban is elkészítethették a résztvevők, íme néhány kedvenc, az alkotóikkal együtt:
1 Comment