Amikor először találkoztam az interneten a svéd fáklyával, rögtön tudtam, hogy ilyet én is szeretnék készíteni. Mivel nagyon szeretem a szabadban sütögetést, legyen az grillrácson, vagy bográcsban készült étel, ezért a svéd fáklyát nem csak hangulatvilágításként, de ezek alternatívájaként is szerettem volna kipróbálni.

A svéd fáklyához mindössze egy megfelelően száraz rönkre van szükség. A fa lehet akác, tölgy, bükk, de akár cseresznyefa, meggyfa, sőt, 1-2 éve kivágott diófa rönk is alkalmas a fáklya elkészítéséhez. Én kíváncsiságból egy mogyorófa rönköt használtam. 

Célszerű, ha az átmérője és a magassága is kb. 25-30 cm közötti.

Első lépésként én ezt a méretet vágtam le, kivételesen nem fűrészállványon, hanem a tűzrakó helyen alakítottam ki alátámasztást egy másik rönk és egy kő segítségével.

Dolgozhatunk kézi fűrésszel is, de ez azért meglehetősen hosszú és fáradtságos munka lenne, így én a MSA 120 C-B típusú akkus láncfűrészt vettem elő, korábban írtam róla ITT (ehhez hasonló az MSA 60).

A feladat egyszerűnek tűnt, hisz összesen négy vágást kell ejteni a rönkön úgy, hogy a végeredmény egy szépen felszeletelt (8 személyes) tortára hasonlítson. Viszont, mivel a vágás a rönk keresztmetszetével merőlegesen történik, a fa rostjaiban egy kicsit lassabban lehet haladni a fűrésszel.

Én kövek közé raktam a rönköt, ezek támasztották, hogy a vágás során ne boruljon fel, de aki kezdő, vagy még nem annyira rutinos a láncfűrészes munkálatokban, annak mindenképpen ajánlom, hogy a rönköt stabil alapra helyezze: akár egy másik, nagyobb átmérőjű rönkre, vagy egy fenyő lapra/deszkára, amihez ideiglenesen odacsavarozható a rönk 3-4 ponton. Mint ahogyan a gomba faragásnál is csináltam, ITT.

Célszerű egy-egy merőleges vágással kezdeni, majd az így kapott negyedeket egy-egy vágással megfelezni.

Ami fontos, hogy a vágást a rönk felső 3/4 részéig kell végezni, tehát marad egy alsó rész, ami egyben tartja majd a bevágott rönköt. A vágásokat érdemes újbóli bevágással kicsit szélesíteni, így fog több – égéshez ugyebár szükséges – oxigén bejutni a fáklya belsejébe.

Sőt, a tetején lévő metszéspontot is érdemes szélesíteni akár egy lyukfúróval, mert ha ez túl szűk, egyszerűen nem fogjuk tudni meggyújtani a rönköt.

Egyébként ez kicsit emlékeztet a meggyfa törzséből készített kerti hangulat lámpásra (ITT), bár ott 12 vágást ejtettem, és előtte a fa belsejét is ki kellett vágni.

A munka során keletkezett forgácsot lehet használni gyújtósnak is, de én még egy kis száraz ágat is beleraktam.

A tűz „csiholása” során folyamatosan adagoltam még forgácsot, száraz leveleket, apróra törött száraz ágakat is, és oldalról fújkáltam, mire a rönk maga is parázslani kezdett és végül átvette a tüzet.

Ez egyébként nem volt annyira gyors folyamat, egy darabig eljátszadoztam vele. Aztán jött az eső, és teljesen keresztbe húzta az esti serpenyős, grillkolbászos sütögetést a svéd fáklyán… Így az eső által eloltott fáklyát védett/fedett helyre raktam, és két napot vártam, mire ismét alkalmas volt az időjárás tűzgyújtáshoz.

Minden rosszban van valami jó, így legalább kiderült, hogy a svéd fáklyát, akár kétszer is meg lehet gyújtani.

A tüzet pontosan úgy gyújtottam meg újra, mint először, fűrészporral, száraz levelekkel és apró ágacskákkal. Picit lengedezett a szellő, így az oldalsó réseken bejutó levegő most nagyon gyorsan életre keltette a tüzet.

A svéd fáklyának talán az az előnye, hogy a rönkön kívül nem kell hozzá sok fa, egyszerűen és biztonságosan lehet vele kisebb tüzet is rakni apró ágdarabkákkal és száraz levelekkel.

Sőt, akár vizet is lehet rajta melegíteni teához, kávéhoz, leveshez, vagy sütni finom kolbászokat a vacsorához, ahogyan én is tettem. Ehhez szükség lesz viszont némi alátámasztásra, 3 kis kőre vagy kavicsra, mert ha közvetlenül a rönkre tenném a serpenyőt, azzal hamar el is fojtanám a tüzet.

A bevagdosott kolbászkák csak úgy sisteregtek a serpenyőben, szépen, egyenletesen pirultak, miközben időnként megfordítottam őket.

Az egésznek olyan hangulata volt, mintha valami erdei túrán lettem volna, ahol egésznapos gyaloglás után megpihenek a táborhelyen…

Élmény volt ezt is kipróbálni, biztos vagyok benne, hogy készítek még ilyen rönköket, mert egyébként késő esti baráti beszélgetésekhez is remek hangulatot adhat akár 2-3 izzó rönk. 

A kolbászkákhoz én kifejezettem szeretem a friss, zöld salátát, alig várom, hogy saját zöldségekből készíthessem majd a nyár folyamán.

A svéd fáklya a bevágásokig biztosan leég, de semmiképpen se hagyjuk magára, a biztonság kedvéért elalvás előtt megfelelő mennyiségű vízzel locsoljuk le. 

FONTOS: Mielőtt tüzet gyújtunk, győzödjünk meg arról, hogy nincs-e tűzgyújtási tilalom a környéken, vagy – aszály idején – akár országosan. Amennyiben zöld a lámpa, akkor is csak biztonságos, erre alkalmas helyen gyújtsunk tüzet.  

Ez egy nagyon izgalmas tapasztalás volt számomra, és bár az eső váratlanul elmosta a terveimet, azért csak kisütött újra a nap, és minden úgy sikerült, ahogy azt elképzeltem. 

A bejegyzés támogatója: