Már alig vártam, hogy leessen az első hó! Ennek örömére két napra beköltöztem a konyhába és a sütő mellett „melegedtem”… nem hiába, hiszen elkészült az idei mézeskalács házikó.


Nos, a jól bevált tavalyi tészta receptet használtam, és szépen összedolgoztam az alapanyagokat.

Persze, a régi kedves maci méz sem hiányozhatott a tésztából. Amíg az összegyúrt masszát pihentettem a hűtőben, megterveztem a házikó elemeit. Ötleteket gyűjtöttem innen-onnan (magazinokból, internetről) és végül egy kicsit szabálytalan alakú házikó sablonját rajzoltam meg kartonra.

Azután a jól kinyújtott tésztára tettem a kivágott sablonokat és kivágtam az elemeket (késsel vagy pizzavágóval csinálhatjuk). Miután kisültek és kihűltek késsel kiegyenesítettem a széleket, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz.

A ház falainak széleit 45°-ban függőlegesen levágtam, hogy derékszögben tökéletesen lehessen őket összeragasztani. A ragasztáshoz olvasztott, karamellizált cukrot ajánlok, de ezzel tényleg nagyon óvatosan, gyorsan és ügyesen kell dolgozni, mert csúnya sérüléseket okozhat a bőrön!

A tetőt kicsit nehezebb felrakni, mert pár másodperc alatt elkezd kötni a cukor és nem tapad olyan jól, ezért ezt érdemes belülről is megerősíteni cukormázzal.

Miután minden elem a helyére került, jöhet a díszítés! Ehhez igazából sokmindent használhatunk: cukormázat, csokit, színes cukrokat, marcipánt, stb. Aki szeretné, az hagyományos módon – tojásfehérjéből és porcukorból – készítheti a cukormázat, de a Dr.Oetker – nek vannak már tubusos, fehér és színes, visszazárható cukormázai, érdemes ezeket kipróbálni. Ahogy Halloween idején Tim Burton karakterei adtak inspirációt, most a Grinch c. film hangulata, díszlete, színei tetszettek meg.

A díszítést először a háztetővel és a kéménnyel kezdtem. A tetőt egyenletesen bekentem fehér cukormázzal, majd egyenként ráraktam az előtte kisütött, kakaóporral színezett, szívecske alakú mézeskalács elemeket.

Utána minden további apró díszítést is cukormázzal ragasztottam oda. A kéményre mindenfélét raktam, minthacsak egy tejszínhabos, mázas sütemény lenne. A háztető szélét marcipánnal vontam be (lapos csíkokat ragasztottam rá).

A ház oldalaira az ablakokat, ajtót is marcipánból készíthetjük. Ezeket késsel vágjuk ki és célszerű úgy a házra ragasztani, hogy nyomunk alá egy kis cukormázat. A csavart oszlopokhoz egyszerűen nyújtsunk hengeres elemeket fehér és piros színekből, a pirosat kicsit lapítsuk ki és tekerjük a fehér henger köré.

Készíthetünk mellé fenyőfát zöld marcipánból úgy, hogy csepp formájú darabokat illesztünk egy hengeres törzsre. Lentről felfelé kezdjük a fenyőt és egyre kisebb elemeket gyúrjunk a kezünkkel.

Azt el sem tudom mondani, hogy mekkora lelkesedéssel készítettem, és mennyire finom mézeskalács illat árasztja most el az egész lakást. Jó alkotást mindenkinek, aki kedvet kapott egy kis cukormázas mézeskalács sütögetéshez!