Már harmadik szezonban szaporítom lelkesen a rozmaringokat a faháznál, így mostanra már van annyi tapasztalatom ezzel a csodás fűszernövénnyel, amit érdemes megosztanom veletek. Az interneten sok hasznos dolgot lehet róla olvasni, én tényleg csak azokat írnám le, ami nálam bevált, működik, és azt is, ami nem jó irány.

Az első rozmaring szárakat 2020-ban a hegyen lakó kedves szomszédomtól kaptam, akinek hatalmas, dús rozamringbokra van. Olvastam arról, hogy dugványozással, gyökereztető hormon segítségével cserépben lehet meggyökereztetni, vagy egyszerűen földbe dugva, sűrűn locsolva. Én viszont úgy voltam vele, ha oly sok növénynél működik a vízben gyökereztetés, akkor miért ne lehetne a rozmaringgal is egy próbát tenni.

Egyrészről jól mutat egy kis üvegben is, másfelől így nyomon lehet követni a gyökerezés folyamatát. Tavasszal és nyáron bármikor lehet vágni egy már meglévő bokorról egy-egy még nem fás szárat, ami kb. 2-3 hét alatt gyökereket fog ereszteni a vízben.

Ezután a kiültetést szinte bármikor meg lehet tenni nyáron vagy ősszel, a lényeg, hogy az első 1-2 hétben minden nap rendszeresen kapjon vizet, mert bár mediterrán jellegéből adódóan szárazságtűrő növény, de ez alól kivétel az az időszak, amikor a földbe kerül és még meg kell erősödnie. Érdemes napos helyre ültetni, ez lehet közvetlenül a ház melletti szakaszon, a kerítés mentén, vagy bárhol, ahol több órán át éri a nap. A fenti kis töveket gyökereztetés után valamikor kora ősszel ültettem ki, és sikeresen át is vészelték az első telet. 

Ugyanezek a tövek a következő télen már így néztek ki:

Alapvetően nem jellemző rá, hogy télen elfagyna (nálam még sosem volt ilyen), de ahogy utánaolvastam ez azért nagy fagy esetén előfordulhat. 

Párszor már metszettem is róla (nyáron) kifejezetten azért, hogy dúsabb, bokrosabb legyen, és természetesen a levágott részeket is mindig meggyökerezettem. Jelenleg így fest (nagyjából 50 cm magas):

Amiket pedig erről metszve, meggyökereztetve tavaly ősszel ültettem el, azok így mutattak télen:

Mostanra pedig ilyen szép magasak és dúsak lettek, sokkal gyorsabban fejlődnek, mint az elsőként gyökereztetett példányok. Most már csak jövő nyáron fogok róla metszeni, addig békénhagyom. Locsolás tekintetében pedig egyáltalán nem igényli a napi öntözést, de a hetekig tartó csapadékmentes időszak miatt én azért idén viszonylag sűrűbben locsoltam, akár hetente többször is.

Ami viszont nem vált be vízben gyökereztetés esetén, ha nem üveg tárolóedényt használok. Ebben a fém balkonládában kb. 2-3 hétig volt szép zöld a rozmaring, cserélgettem is a vizet, de sajnos nem indult be a gyökerezés folyamata, néhány szár kivételével az egész elszáradt, így végül a komposztálóban kötött ki ez az adag… 

Szóval átlátszó pohár, váza vagy befőttes üveg a tuti, és mindig figyelni kell arra, hogy lehetőleg friss vízzel legyen megtöltve, de legalábbis ne párologjon el alóla, mert akkor a gyökereztetésnek lőttek. 

Ezek pedig az idei első körös elültetett versenyzők, a többiek szép sorban kerülnek ki az ősz folyamán a kert különböző napfényes részeire…

Remélem, hogy az általam leírtak adnak némi útmutatót nektek, ha még sosem volt dolgotok rozmaringgal, de szívesen látnátok a kertben.